top of page

Ni oblit, ni perdó!

3.500 símbols franquistes a 150 municipis catalans. 81 carrers amb nomenclatura franquista només a Barcelona. 373 fosses comunes a Catalunya, de les quals 159 confirmades. Només se n'han exhumat 21. Més de 114.000 persones desaparegudes a tot l'estat espanyol.


Han passat 41 anys des de la mort del dictador, i l'ombra de Franco segueix present avui en dia. I ho seguirà sent encara que Barcelona En comú faci una exposició amb l'estàtua eqüestre del dictador i la de la Victòria al Born Centre Cultural per reflexionar i trencar el silenci sobre què va ser l'etapa de la dictadura.


Seguirà present mentre hi hagi la Fundació Francisco Franco en actiu, mentre es permetin manifestacions d'extrema dreta i mentre hi segueixi havent impunitat pels crims comesos, com els casos de Billy el niño, Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, acusats de cometre tortures i crims, com el de Puig-Antich.


Fem una exposició amb totes les fosses comunes exhumades, amb el record a les 78.331 persones represaliades i les 3.358 executades a Catalunya entre el 1936 i el 1975. També amb un monument a Lluís Companys i a Josep Sunyol i Garriga, els dos presidents afusellats. I una estàtua a la plaça del Born en honor a totes les víctimes. Ara per ara, però, les ferides del franquisme no les tancarà cap exposició. Abans de debatre i reflexionar, cal enterrar les restes de la dictadura.


bottom of page