top of page

'La Resposta', un mirall de la fragilitat humana

Amb el Festival Grec 2018 ja acabat, l'obra La Resposta, adaptada i dirigida per Sílvia Munt al Teatre Goya de Barcelona permet allargar una mica més la passió cultural d'aquest estiu. Munt adapta l'obra de “Give me your answer, Do!” de l'autor britànic Brian Friel (1929-2015), considerat el Txékhov irlandès.


En el marc d'una reunió de la família Connoly (Tom i Daisy) amb els pares de la Daisy i una parella amiga, en una casa aïllada en una zona rural d'Irlanda, els personatges de l'obra posen sobre la taula les relacions de parella, l'amistat, les dificultats de ser genis literaris, el talent...en definitiva, la fragilitat humana.


Amb una posada en escena acompanyada de fragments de vídeo, s'ofereix a l'espectador una obra de gran reflexió, on els protagonistes, la família Connoly, transiten per diferents fases intentant trobar la resposta als seus problemes: la parella té una filla, Bridget, ingressada en un hospital per problemes mentals greus. Un fet que els canvia la vida i arran del qual en Tom Connoly té una crisi literària. Una crisi que afecta, també, a la seva esposa Daisy. En aquesta trobada familiar també hi apareix un agent literari de la Universitat de Texas per valorar la qualitat dels textos d'en Tom.


Una obra complicada, penso. Tan complicada, potser, com ho és la vida. Perquè és un reflex complex i únic de les nostres relacions, de les preguntes que ens fem cada dia intentant trobar una resposta, quan, potser, l'únic que hauríem de fer és reformular bé la pregunta o aprendre a viure amb la incertesa de què mai no ho podrem saber tot. “Hi ha coses que és millor no saber”, diu Brian Friel. Potser sí. És una obra,a parer meu, difícil de pair com a espectador, perquè és una obra difícil de transitar pels actors i que fa que, en alguns moments, tinguem la sensació que no estan còmodes amb els personatges que interpreten. Un elenc d'actors, per cert, espectacular. Només per començar amb l'Emma Vilarasau, qui demostra una vegada més la seva consolidació com a primera actriu. I amb Àngels Gonyalons, Carme Fortuny, David Selvas, Àlex Casanovas, Eduard Buch i Ferran Rañé, que desborden l'escenari. A tots ells els podreu veure intentant trobar la resposta fins al 12 d'agost al Teatre Goya.


bottom of page