top of page

Les actrius planten cara al masclisme

“Ser actriu és demanar una altra passada de text abans de rodar una escena d’una sèrie diaria i que el director et digui “tu con que sonrias es suficiente” Andrea Ros. “Ser actriu és fer una sèrie a Tele5 i haver de repetir una seqüència perquè “les calces són massa amples, et posarem un tanga” Nausica Bonnín. “Ser actriu és que el director d'un espectacle, quan assages una escena nua, durant les notes comenti el color "xocolata" dels teus mugrons davant de tot l'equip” Maria Cirici. “Ser actriu és que per la mateixa feina, el teu company home cobri molt més que tu... fins i tot quan la productora és una dona... “ Sílvia Bel.


“Ser actriu és rebre indicacions del director perquè facis 'allò que feu les ties' o 'ja m'entens, les dones ho feu això” Júlia Truyol. “Ser actriu és que el teu vestuari i calçat sigui molt més incòmode que el dels homes, fins i tot perjudicial, que hagis d'arribar una hora (mínim) abans que la resta per maquillar-te i pentinar-te..” Júlia Barceló. “Ser actriu és entrar a una sèrie amb quinze anys i haver de començar a depilar-te les celles i a passar processos de maquillatge de 1h 40min” Georgina Latre. “Ser actriu és haver-te de preocupar molt per com dones a càmera i que la interpretació només hagi de ser correcteta. És igual, és secundari” Júlia Molins.


Aquestes són només algunes de les denúncies que es poden llegir al hasthag #seractriués. I és per això que avui l'article no l'escric jo. L'escriuen elles: l'Andrea Ros, la Nausica Bonnín, la Júlia Barceló, la Júlia Truyol. I tota la resta d'actrius valentes que han alçat la veu davant del masclisme que pateixen dins el sector. I jo, com a dona periodista, he decidit cedir humilment el meu espai propi on escric sobre cultura, sobre aquesta professió que tant m'apassiona i tant estimo, a totes elles.


Si llegir això no et retorça l'estómac és que, directament, no ets persona. Alcem les veus. Alcem-les ben alt fins a destruir el masclisme que ens ofega. Alcem-les juntes, agafades de la mà, fins que el feminisme sigui el pilar de la nostra societat. Alcem-les, perquè si no ho fem, enterraran les nostres veus amb una llosa.


bottom of page